Code 95 – Beroepschauffeur opleiding 

ROGAM biedt bedrijven en chauffeurs de mogelijkheid om zijn of haar Code 95 certificaat te behalen.

 

Wat is Code 95?
Code 95 is verplicht in de Richtlijn vakbekwaamheid. In deze Europese Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden n te blijven. De Richtlijn geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig. 

 

Doelstelling

Met de Richtlijn vakbekwaamheid wil men bereiken dat aan alle chauffeurs die wonen of werken binnen de Europese Unie dezelfde eisen worden gesteld. Dit komt het imago van de beroepschauffeur ten goede en zal de kwaliteit van beroepschauffeurs in heel Europa verbeteren. Bovendien zal er sprake zijn van meer eerlijke concurrentie. De belangrijkste doelstellingen van de Richtlijn zijn:

  • Bevorderen van de verkeersveiligheid
  • Verminderen van de uitstoot van CO2
  • Bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de beroepschauffeur
 

De code 95 bestaat uit twee onderdelen:

  • Hoe word ik beroepschauffeur: Basiskwalificatie (code 95 halen)
  • Hoe blijf ik beroepschauffeur: Nascholing (code 95 houden) 
 

Chauffeur worden
De Richtlijn regelt de toetreding van nieuwe chauffeurs in het goederen- en personenvervoer. De Richtlijn schrijft voor welke onderwerpen behandeld moeten worden in de toelatingsexamens en geeft aan hoe lang de basisopleiding duurt.

 

Chauffeur blijven

De Richtlijn stelt dat alle chauffeurs, om hun vakbekwaamheid te behouden, per vijf jaar, 35 uur nascholing moeten volgen. Deze 35 uur nascholing komt neer op 5 trainingsdagen ( 7 uur), 1 van deze dagen moet worden ingevuld met een praktijktraining.

Indien u meer informatie wenst, vult u dan onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 
 
 
 
 
 
 
 
 


Personenwagens Bestelwagens Trucks Smart