.

Slimme Actros: heuveltjes voorspellen met PPC 

 

Mercedes-Benz is na het compleet opnieuw uitvinden van de Actros zeker niet stil blijven zitten. Zo kwam Mercedes-Benz dit jaar met Predictive Powertrain Control (kortweg PPC). Simpel gezegd gebruikt de automaat van de nieuwe Actros, de Mercedes-Benz Powershift 3, GPS-informatie om slim om te gaan met stijgingen en dalingen in de weg. De uitdaging: stel dat de weg die voor je ligt eerst een sterke stijging, dan een lichte daling, maar direct daarna weer een sterke stijging heeft. Dan kan een standaard automaat moeilijk schatten wat de beste plek is om terug te schakelen, gas bij de geven, de retarder te gebruiken, etc. Je ziet namelijk alleen de eerste stijging voor je. Maar hoe lang die precies is en wat daarachter gebeurt, weet je nog niet. PPC weet dat dus wel en gaat daar precies goed mee om.

Drie voorbeelden
1. Steile helling: PPC schakelt van tevoren terug en/of verhoogt de snelheid om schakelen tijdens de klim te voorkomen.
2. Afdaling: gas bijgeven om de volgende helling te halen? Of kan de heuvel zijn werk doen en heeft de Actros aan het eind van de afdaling sowieso genoeg snelheid? PPC weet het.
3. Vlak voor de volgende top: PPC ziet op tijd of de Actros met voldoende snelheid over de top kan rollen, maar niet zo snel dat er tijdens de afdaling bijgeremd moet worden.

Besparing
Het systeem doet nog veel meer, maar bovenstaande voorbeelden geven een goed idee van het gemak van PPC. Beter voor de truck en beter voor het verbruik, want al met al kan zo 3% brandstof bespaard worden. Het systeem kent 95% van alle autosnel- en hoofdwegen in Europa dus de dekking is erg goed. Nu is Nederland toch vooral heel plat, maar voor de internationale chauffeur is het een supersysteem! Klik hier voor meer informatie over PPC.


Achteraf inbouwen
Nu is de bestseller van Mercedes-Benz in heel Europa bij de servicepartners ook beschikbaar als retrofit voor de nieuwe Actros, Antos en Arocs. De kosten daarvoor bedragen € 1.667,- exclusief BTW en de inbouw duurt slechts een paar uur.


Klik hier voor meer informatie (PDF) 

 


 


Indien u meer informatie wenst, vult u dan onderstaande contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.